Legea nr. 163/2018 pentru modificarea și completarea Legii contabilității nr. 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 595 din data de 12 iulie 2018 și este aplicabilă începând cu data de 15 iulie 2018.
NOI PREVEDERI LEGALE REFERITOARE LA DISTRIBUIREA DIVIDENDELOR
Acest nou act normativ aduce importante modificări prevederilor legale anterioare referitoare la distribuirea dividendelor care oferă mai multă flexibilitate asociaților/acționarilor pentru a se bucura de beneficiile provenite de la societățile pe care le dețin.
- Astfel, o societate are posibilitatea să distribuie dividende asociaților/acționarilor nu doar după încheierea fiecărui an financiar, astfel cum era permis de lege până acum, ci și trimestrial, pe durata anului financiar în curs.
Distribuirea trimestrială a dividendelor către asociați/acționari poate avea loc dacă adunarea generală a asociaților/acționarilor decide distribuirea în baza situațiilor financiare trimestriale interimare.
În cazul în care adunarea generală a asociaților/acționarilor decide distribuirea interimară a dividendelor, plata acestora către asociați/acționari va fi făcută în termenul aprobat de adunarea generală a asociaților/acționarilor sau, după caz, în termenul prevăzut de lege.
Orice diferențe rezultate din distribuirea interimară a dividendelor în cursul anului se regularizează la sfârșitul anului financiar respectiv, în baza situațiilor financiare anuale aprobate de adunarea generală a asociaților/acționarilor.
Dacă apar diferențe în situațiile financiare anuale ca urmare a regularizării, respectivele sume trebuie să fie plătite de către societate asociaților/acționarilor ori trebuie să fie rambursate societății de către asociați/acționari, după cum va fi cazul. Plata/rambursarea este datorată în termen de 60 de zile de la data la care adunarea generală a asociaților/acționarilor a aprobat situațiile financiare anuale.
În cazul neîndeplinirii obligației de plată/rambursare a sumelor astfel cum rezultă din situațiile financiare anuale aprobate, societatea sau asociații/acționarii, după caz, datorează dobânda penalizatoare prevăzută de lege sau, dobânda penalizatoare în cuantumul stabilit de adunarea generală a asociaților/acționarilor care a aprobat situațiile financiare anuale, dacă aceasta din urmă este mai mare decât cea prevăzută de lege.
- Prevederi similare sunt de asemenea aplicabile cooperativelor, membrii acestora fiind îndreptățiți potrivit acestui nou act normativ să primească dividende din profitul trimestrial și, respectiv, anual, conform cotelor de participare la capitalul social.
Bogdan Riti
Silvia Dumitrache