Garden leave
Garden leave reprezintă perioada anterioară încetării contractului de muncă, în care salariatul este plătit fără a fi necesar să se prezinte la locul de muncă și fără a fi necesar să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.
Garden leave nu este reglementat de legea română. Cu toate acestea, este des întâlnit în practică în cazul concedierii pentru motive care nu țin de persoana salariatului și al încetării contractului de muncă prin acordul părților.
Odată ce s-a decis încetarea relației de muncă cu un salariat, indiferent dacă e vorba de concediere sau încetare de comun acord, angajatorul ar putea lua în considerare ca salariatul să aibă o perioadă de garden leave, mai ales în cazul salariaților cu funcții de conducere, pentru diverse motive, cum ar fi: eliminarea accesului salariatului la informațiile companiei, prevenirea accesului salariatului la rețeaua de calculatoare, limitarea contactului cu clienții și partenerii de afaceri ai companiei, limitarea contactului cu alți salariați, evitarea unui mediu de lucru inconfortabil pentru salariații rămași, etc.
În cazul încetării contractului de muncă prin acordul părților, perioada de garden leave (dacă e cazul) este stabilită de comun acord.
Dacă salariatul este concediat, de regulă perioada de garden leave coincide cu termenul de preaviz la care salariatul este îndreptățit, dar o perioadă mai scurtă de garden leave poate fi de asemenea luată în considerare. Documentele care prevăd perioada de garden leave trebuie redactate cu atenție, întrucât salariatul își păstrează dreptul la muncă în perioada de preaviz și, în principiu, angajatorul nu poate să impună în mod unilateral garden leave.